Në 136-vjetorin e vdekjes, kujtojmë poetin arbëresh Vinçenc Stratigo (1822–1885). Ai lindi në Ungër të krahinës së Kozencës; mësoi në kolegjin e Shën Adrianit, ku ishte nxënës i Jeronim De Radës. Si garibaldian, mori pjesë gjallërisht në lëvizjen çlirimtare italiane.

Poezia e tij spikat për notat e protestës së hapur kundër pabarazisë shoqërore, por në shumë vargje trajton edhe motivin e dashurisë.
Në vijim, mund të lexoni një prej vjershave të tij më të njohura, të titulluar: “Shqiptari”, në të cilën evokon historinë e Shqipërisë dhe virtytet e shqiptarëve.