Një studim i ri ka zbuluar se një dietë e pasur me sheqer mund të çojë në depresion.

Sheqernat mund të shkaktojnë procese inflamatore, neurobiologjike dhe metabolike që shoqërohen me simptoma depresive. Inflamacioni në trup dhe në tru është lidhur vazhdimisht me depresionin, një tru i përflakur shpesh është një tru në depresion. Kur kombinohet me mungesën e ekspozimit ndaj diellit gjatë dimrit, një dietë e mbushur me ushqime të përpunuara që përmbajnë nivele të larta të sheqerit, mund të jetë e rrezikshme për shëndetin mendor.

Dr. Bashkautori i studimit Stephen Ilardi tha: Për shumë njerëz, ekspozimi i reduktuar ndaj dritës së diellit gjatë dimrit do të prishë ritmet cirkadiane, duke prishur gjumin e shëndetshëm dhe duke shtyrë 5 deri në 10% të popullsisë në një episod depresioni klinik.

Njeriu priret të dëshirojë sheqer gjatë dimrit. Një tipar i zakonshëm i depresionit me fillimin e dimrit është dëshira e madhe për sheqer”, tha Dr. Ilardi. Fatkeqësisht, sheqeri mund të jetë i vështirë për t’u shmangur pasi besohet se ngre humorin: “Ëmbëlsirat, ato veprojnë si drogë. Ato kanë një efekt të drejtpërdrejtë në humor, por në doza të larta mund të kenë edhe një pasojë paradoksale, shkatërruese të reduktimit të mirëqenies, rritjes së inflamacionit dhe shkaktimit të shtimit në peshë”, u shpreh Dr. Ilardi.

Këto gjetje vijnë nga një rishikim i hulumtimit mbi efektet psikologjike të konsumit të sheqerit. Për të shmangur depresionin, dieta jonë duhet të përmbajë të gjitha lëndët ushqyese që i nevojiten trurit dhe të shmangë toksinat e mundshme.