Në Pittsburgh, rinovimi urban u bë më madhështor dhe i rilindur. Nga të gjitha qytetet amerikane që ndërmorën hapa për rinovime, Pittsburgh i ri, i ka shërbyer shumë më pak imagjinatës popullore, dhe veçanërisht asaj vendase.

Përpjekjet e para të Pittsburgh për rinovim u konceptuan si një program i domosdoshëm i vetëpërmirësimit dhe zbukurimit. Në të vërtetë, rinovimi urban ishte përgjegjës për krijimin e vizionit të kartolinave në qendër të qytetit të Pittsburgh.

Ajo që kishte qenë një strukturë e çrregullt e qytetit e ndotur nga ndotja industriale, u zbut nga planifikimi racional, modernist. Imazhet e errëta të kullave të zyrës së ndritshme dhe të hapësirave rekreative u sollën përnjëherë në një realizim bindës, në një akt gati të pashembullt të skenografisë urbane.

Ndërsa Akti Federal i Strehimit i vitit 1949 nisi rinovimin urban, rrëfimi themelor i rilindjes së Pittsburgh ishte një përpjekje dy-partiake midis Kryetarit Demokrat, David Lawrence dhe financuesit republikan Richard King Mellon.

Korporatat, gjithashtu, luajtën një rol të rëndësishëm në këtë punë, veçanërisht kur krahasohet me projekte të tjera në shkallë të gjerë rinovimi urban ku qeveria ishte nxitësi kryesor.

Më 1956, Lawrence ishte i vetmi politikan midis pjesëmarrësve të ngjarjes, i cili përfshinte planifikues dhe akademikë si Edmund Bacon, Lewis Mumford dhe Victor Gruen, Lawrence e përgjithësoi përvojën e tij dhe arriti në përfundimin se testi i modelit tonë dhe prova e planifikimit tonë, vjen kur ka të bëjë me pajtimin më të mirë të mundshëm të kompetencave dhe kontrolleve publike, me nxitjen dhe iniciativën e ndërmarrjeve private.

Rinovimi urban ishte përgjegjës për krijimin e qendrës së qytetit të Pittsburgh

Përbërja aktuale e arkitekturës moderne në Pittsburgh tregohet në profile të shumta të ndërtesave të shkurtra. Jo e gjithë kjo punë është e mirë, por një pjesë e mirë e saj është interesante. Ashtu si shumë plane rinovimi, rregullimi i tij ishte pionier, por ndërtesat e saj nuk ishin.

Në Pittsburgh, modernja u imagjinua, dhe disa prej tyre madje u ndërtuan, një trashëgimi kurioze e rilindjes së Pittsburgh-ut, është se strukturat e saj janë të dizajnuara mirë dhe janë produktet më të pëlqyera të epokës në publik, edhe pse ato mbeten përgjithësisht të paarritshme për punonjësit./arch/