“Ne vendin tone mbreteron konfuzioni i pese anarkive”.

E para: Anarkia fetare: Kater fe te ndryshme, qe nuk kane zene rrenje ne

zemren e nje populli pagan.

E dyta: Anarkia sociale: Ketu s’ka as klase bejleresh, as klase bujqesh, as

klase burzhuazie. Ketu bujku eshte me bej se beu dhe beu me bujk se bujku.

Kemi nje shembull te bukur per partine popullore, e cila sot mbahet ne fuqi

prej bejlereve nga oxhaket me te vjeter, kurse anetaret e saj levdohen se

kane shpetuar prej bejlereve.

E treta: Anarkia morale: Ketu qeni nuk e njeh te zone, ketu karakteret

dobesohen, qullosen dhe nderrojne forme e ngjyre nga dita ne dite si ne

kaleidoskop. Ketu ambicjet jane pa fre e pa kufi, ketu i padituri i di te

gjitha dhe i pazoti eshte i zoti per te gjitha.

E katerta: Anarkia patriotike: Ketu brenda nje dite si per magji tradhetori

behet patriot dhe patrioti tradhetor. Ketu shohim perpara syve tane te

kaperdisen si patriot te medhenj ata qe kane luftuar per harfet dhe per

flamurin e babes, qe kane djegur Shqiperine e Mesme ose qe jane puthur me

andartet e i kane ndihmuar te shenjterojne ane e mbane Toskerine. Ketu si me

thoshte nje mik eshte me mire qe njeriu te jete tradhetar e te shikoje

interesat e tij sepse keshtu do te jete i sigurte qe te nesermen do te

proklamohet patriot i madh.

E pesta: Anarkia e idealeve: Ketu idealet e shtrembera, te erreta e te

mumifikuara te Fanarit te Buhares perfyten e perleshen per jete a vdekje me

idealet e gjalla, me elegante e me te ndritshme te Perendimit. Na mungojne

vetem idealet e antropofageve. Po per te zene vendin e tyre kemi

kolltukofaget, krimba te verdhe me koke te zeze, qe rriten ne plaget e

infektuara te Shqiperise ne lengim, kepusha qe mund t’i copetosh, por jo t’i

cqitesh nga trupi qe kafshojne dhe thethijne. Herodi tregon se ne betejen

navale te Salamines, nje athinas kapi nje anije persiane me doren e djathte

e s’e leshonte, gjersa ja prene e atehere e kapi me doren e mengjer, ja

prene dhe kete, atehere e kapi me dhembe e s’e leshoi gjersa i prene koken.

Sikur te ngjallej Herodi, perseri do te shikonte qe kolltukofaget tane jane

me te forte se ky trim legjendar i vjetersise antike. Qe t’i çqitesh keta

tanet nga kolltuku duhet t’i presesh jo vetem duart e koken, por edhe kembet

dhe trupin.