Fyerje elegante. Të gjithë mund ta gjejnë veten në një situatë të tillë. Fjalët e këqija janë aq të fryra sa humbasin ngadalë gjithë fuqinë e tyre. Dihet, keqpërdorimi i fjalëve të këqija është si të kesh inflacion: shumë para në qarkullim ulin ndjeshëm vlerën e saj dhe fuqia blerëse e familjeve bie.

Dhe kështu, si të fyejmë dikë në mënyrë efektive, por pa e përdorur atë fjalën e keqe dhe vulgare?

Ekziston një mënyrë: ju mund të huazoni fjalët e të mëdhenjve, veçanërisht të poetëve dhe shkrimtarëve, njerëzve që jetuan me fjalën dhe për këtë arsye dinin t’i përdornin me qëllim, si edhe për të ofenduar në një mënyrë elegante.

Le të shohim disa shembuj. Këto në vijim janë nga Umberto Eco, i cili siç e dimë, jo vetëm që di ta përdorë fjalën, por edhe të shijojë botën: “Fytyra jote mund të ishte përcaktuar nga një Marshall i njohur i Perandorisë në orët e fundit të betejës së Waterloo”; “Do të doja t’ju shtypja për të parë nëse me të vërtetë keni fat”; “Nëse truri është arma më e mirë e njeriut, ju jeni një pacifist”; “Si uleni në trurin tuaj?”; “A e dini se pa një tabletë apo zinxhir do të ishit diçka tjetër?”; “Qëndroni në tuajën, por ju lutem zbritni nga imja”.

William Faulkner për Ernest Hemingway: “Ai kurrë nuk përdori një fjalë që e detyroi lexuesin ta kërkonte atë në fjalor”.

George Bernard Shaw për Churchill: “Unë ju dërgoj dy bileta për premierën e pjesës time të re. Sillni një mik nëse e keni një të tillë.”

Churchill për Bernard Shaw: “Me siguri nuk do të jem në gjendje të vij tek i pari, por do të vij tek i dyti, nëse do ketë një të tillë”.

Gabriele D’Annunzio mbi themeluesin e futurizmit Filippo Tommaso Marinetti: “Marinetti është një i metë fosforeshent”.

Kurt Vonnegut (Slaughterhouse n. 5) për aftësitë intelektuale të një personazhi: “Nëse truri juaj do të ishte dinamit, nuk do të mjaftonte për t’ju bërë të lëvizni kapelen dy centimetra”.

Siç mund ta shihni, sekreti i fyerjes elegante është të shmangni shprehjet shumë të drejtpërdrejta dhe të parëndësishme. Është triumfi i eufemizmit, pra, fantazisë.