11 vepra arti të Pablo Picasso-s janë shitur për 109 milionë dollarësh apo 94 milionë euro në një ankand në Las Vegas që përkoi me ditëlindjen e 140-të të artistit.

Nëntë pikturat dhe dy pjesët qeramike ishin ekspozuar brenda restorantit Picasso në Galerinë e Arteve të Bukura “Bellagio” për më shumë se dy dekada derisa pronari “MGM Resorts” vendosi në fillim të këtij viti t’i shiste ato.

Ngjarja e së shtunës u organizua nga Sotheby’s dhe shënoi herën e parë që shtëpia e famshme e ankandeve organizoi një shitje në mbrëmje në Amerikën e Veriut jashtë dhomës së saj të shitjes në New York. Ai shfaqi vepra arti të Picasso nga 1917 deri në 1969.

Zyrtarët e ankandit thanë se portreti i Picasso-s i vitit 1938 i muzës së tij Marie-Thérèse Walter i titulluar “Femme au béret rouge-portokalli” (“Gruaja me një kapelë të kuqërremtë portokalli”) u shit për 40.5 milionë dollarë pas një beteje ofertimi, shumë mbi vlerësimet prej 20 milionë deri në 30 milionë dollarë.

Ankandi i Picasso prezantoi gjithashtu dy piktura të natyrës së vdekur të frymëzuara nga kubisti nga fillimi i viteve 1940 gjatë Luftës së Dytë Botërore me “Nature morte au panier de fruits et aux fleurs” të shitur për 16.6 milionë dollarë dhe “Nature morte aux fleurs et au compotier” për 8.3 milionë dollarë.

“Homme et enfant”, një vepër e vitit 1959 që është gati dy metra e gjatë, u shit për 24.4 milionë dollarë.

Picasso jetoi nga viti 1881 deri në 1973 dhe kaloi pjesën më të madhe të jetës së tij të rritur në Francë.

Gjatë më shumë se 70 vjetëve si artist që punonte, Picasso thuhet se ka krijuar më shumë se 13,000 piktura.

Organizatorët thanë se ankandi zgjati rreth 45 minuta dhe tërhoqi rreth 150 njerëz, me disa të ulur në karrige me kornizë ari.