Astronomët kanë zbuluar një sistem yjor i cili një ditë mund të shkaktojë një shpërthim jashtëzakonisht të fuqishëm që mbush hapësirën me ar.

Sistemi yjor është aq i vogël dhe në një numër të pakët sa mendohet se vetëm 10 të këtij lloji ekzistojnë në të gjithë galaktikën tonë. Ajo ka të gjitha kushtet e duhura për të nisur përfundimisht një kilonovë të shkaktuar nga bashkimi i dy yjeve neutron, thonë ekspertët në SHBA, duke krijuar një shpërthim 1000 herë më të shndritshëm se një nova klasike.

Grupimi i pazakontë i yjeve  i njohur si CPD-29 2176 ndodhet rreth 11,400 vite dritë nga Toka dhe u identifikua për herë të parë nga Observatori Neil Gehrels Swift i NASA -s, i cili u nis në hapësirë ​​në vitin 2004.

Vëzhgimet me teleskopin SMARTS në Observatorin Ndër-Amerikan Cerro Tololo në Kili lejuan astronomët të konfirmonin se sistemi një ditë do të formojë një kilonova. Ylli që shpërthen më pas bëhet një yll neutron, por për shkak se supernovës së tij i mungon forca shpërthyese.

Një supernova tradicionale do të largonte nga sistemi një yll shoqërues aty pranë. Në vend që të largohet, ylli shoqërues shpesh evoluon në një yll tjetër neutron vetë, i cili është ajo që siguron përbërësit për një kilonovë. Këto janë shpërthime të mëdha të shkaktuara nga përplasja e yjeve neutron me njëri-tjetrin, duke dërguar intensiv grimca me energji të lartë në hapësirë.