Përgatitja për dhe pjesëmarrja në një maratonë rinovon arteriet me katër vjet dhe kështu zgjat jetën, tregon një studim i ri.

Sipas një studimi të kryer nga shkencëtarja Charlotte Manisti dhe kolegët e saj, burrat më të moshuar dhe më të ngadaltë që kishin tension relativisht të lartë në fillim të trajnimit kishin përfitimin më të madh nga vrapimi në maratonë. Ajo që ata nuk arritën ta zbulojnë është arsyeja pse ata kanë përfituar më shumë.

Gjatë studimit, rezultatet e të cilit u botuan në revistën profesionale American College of Cardiology, u monitoruan të dhënat shëndetësore të 138 pjesëmarrësve në maratonën e Londrës 2016 dhe 2017 që morën pjesë për herë të parë.

Mesatarisht, 49 për qind e burrave, 37-vjeç, nuk kalonin më shumë se dy orë në javë para se të fillonte studimi. Koha mesatare e maratonës në fund të studimit ishte 5.4 orë për gratë dhe 4.5 orë për burrat.

Shkencëtarët ekzaminuan të gjithë pjesëmarrësit e studimit para se të fillonte stërvitja dhe pas përfundimit të maratonës prej 42 kilometrash për të përcaktuar ndikimin që kishte në ngurtësinë e arterieve të tyre.

Ngurtësimi i arterieve ose arterioskleroza është një pjesë e zakonshme e plakjes. Rrit rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare siç janë sulmi në zemër dhe sulmi në zemër dhe kushtet e lidhura që shoqërohen gjithashtu me demencë dhe sëmundje të veshkave.

Gjatë gjashtë muajve të trajnimit, arteriet e pjesëmarrësve në studim u bënë më elastikë, dhe elasticiteti i tyre dihet se zvogëlon rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.

Shkencëtarët zbuluan gjithashtu se tensioni i gjakut i pjesëmarrësve në studim u ul sikur të ishin përshkruar tableta. Është interesante, përfitimi më i madh shëndetësor u dha atyre pjesëmarrësve që ishin në gjendjen më të keqe fizike.

Shoqata Britanike e Shëndetit të Zemrës (BHF), e cila financoi studimin, thekson se disa ushtrime të tjera aerobike kanë një efekt të ngjashëm.

Charlotte Manistee paralajmëroi që njerëzit që e dinë se vuanin nga zemra ose sëmundje të tjera duhet të këshillohen me mjekun e tyre përpara se të fillonin një maratonë, si dhe çdo sport tjetër.

“Është më mirë të filloni stërvitjen disa muaj para maratonës. Është e nevojshme që së pari të ngroheni dhe të rritet gradualisht kilometrazhi. Mos harroni pushimin e rastit midis rrugëve për të ndihmuar që nyjat dhe muskujt të shërohen dhe forcohen. Në rast të ndonjë problemi shëndetësor, këshillohuni me një mjek”, këshillon Manistee.