Sot ju tregojmë historinë e një çifti që u përpoq të gjejë zgjidhjen për problemet e veta, duke marrë frymëzim nga një fqinj që nuk i kishte … dhe mësuan shumë më tepër nga sa mendonin

“Tre përgjigjet” është përshtatja e një tregimi për dallimet tona nga Lev Tolstoy. Ai tregon për një qytet ku dimrat ishin të ashpër, me reshje të shpeshta dëbore dhe temperatura që i bënin banorët të dridheshin. Në atë vend jetonte një çift pa fëmijë. Të dy kishin shumë ftohtë dhe pavarësisht sa mbuloheshin, ata mezi mund të ngroheshin. Ishin të lodhur nga kjo situatë, por nuk dinin se çfarë të bënin.

Njëri nga fqinjët, nga ana tjetër, kishte një shtëpi dhe një familje të madhe. Ata kurrë nuk ankoheshin për të ftohtin dhe, i shijonin mbrëmjet e ngrohta të dimrit. Duke parë ndryshimin, vazhdimisht pyesnin veten pse ndjenin kaq ftohtë në krahasim me të. Fqinji u përgjigj miqësisht. Meqenëse qyteti ishte shumë i ftohtë, ai kishte marrë masë paraprake për të forcuar muret dhe tavanet me dru shumë të ngrohtë. Ndoshta do të funksiononte edhe me ta.

NDRYSHIMET E SHTËPISË

Çifti kuptoi që muret dhe tavanet ishin shumë të dobët. Kështu që ata kursyen për mjaft kohë, derisa të kishin mjaftueshëm para për të forcuar shtëpinë me dru cilësor.

Erdhi vera dhe filluan të ndjejnë nxehtësi të padurueshme. E vetmja mënyrë për të gjetur lehtësim ishte të dilnit nga shtëpia, sepse brenda ishte si furrë. Menduan se ndoshta ky ishte çmimi për të paguar për të pasur një shtëpi të ngrohtë në dimër.

Sidoqoftë, dimri erdhi herët, por ata nuk morën ngrohtësinë që prisnin. Mbase nuk po dridheshin më si më parë, por prapë ata nuk pushuan së paturi ftohtë. Të mërzitur nga situata, vizituan përsëri fqinjin për të marrë një përgjigje.

Çifti përsëri ia tregoi situatën fqinjit. Ai u mendua dhe u tha se mbase ajo që u duhej ishte një sobë e mirë. Ndoshta në atë mënyrë ata mund të hiqnin përforcimet shtesë prej druri dhe do të ishin më freskët në verë, pa vuajtur nga të ftohtit në dimër.

Burri pa sobën e fqinjit dhe e fiksoi në kujtesë për të blerë një identike. Ishte e madhe dhe e bukur. Prodhonte një ngrohtësi vërtet të këndshme. Ajo që fqinji i tha ishte më se e arsyeshme. Blerja e një sobe identike sigurisht që do t’i ndihmonte të zgjidhnin problemet e tyre.

Historia tregon se çiftit iu desh të kursente për një kohë të gjatë, por në fund arritën të blinin një sobë po aq të madhe sa ajo e fqinjit. Kështu, hoqën përforcimet prej druri dhe i grumbulluan në oborr. Dimrin tjetër, për herë të parë, nuk ndjenin ftohtë me koston e djegies së gjithë drurit të mbledhur.

SI PËRFUNDON KJO HISTORI MBI DALLIMET?

Shumë shpejt erdhi një verë tjetër. Siç pritej, shtëpia ishte më e freskët dhe më e rehatshme. Çifti ishte i lumtur. Para se të vinte dimri i ri, blenë sasi të mëdha druri. Në fund të fundit, soba ishte e madhe dhe duhej të ushqehej vazhdimisht.

Dimri më në fund erdhi dhe bashkë me të, një zhgënjim i ri. Druri që kishin grumbulluar zgjati vetëm disa javë. Burri mori copa nga muret dhe i dogji në sobë. E përsëriti këtë disa herë, por, padyshim, sa më shumë dru hiqnin, aq më i fortë bëhej i ftohti.

Erdhi momenti kur shkatërruan një nga muret. Dhe vazhduan me çatinë. Fqinji, i cili kishte vëzhguar situatën dhe ishte shqetësuar për çiftin, shkoi të bisedonte me ta. U shpjegoi se nuk kishte kuptim të shkatërrohej shtëpia për të ruajtur sobën. Dhe nëse do të mbesnin pa çati, soba nuk do të mjaftonte për të mos ngrirë.

Çifti u zemërua. Ata kishin ndjekur të gjitha këshillat nga fqinjët e tyre, por nuk kishin arritur t’i zgjidhnin problemet. Tani çfarë këshille donte t’u jepte? Fqinji u dha një përgjigje të tretë. Shtëpia e tij ishte e madhe dhe kishte dritare të mëdha. Kjo është arsyeja pse ishte e freskët gjatë verës, por ishte edhe arsyeja pse ai gjithashtu kishte nevojë për një sobë të madhe për dimër. Problemi ishte se kishin përshtatur zgjidhje që në fakt ishin menduar për të tjera probleme dhe situata. (bota.al)