Sardelet janë plot me lëndë ushqyese të rëndësishme, gjë që i vendos ato në vendin e parë kur bëhet fjalë për ushqimin.

Për shkak të përmbajtjes së lartë të acideve yndyrore omega-3, proteinave, vitaminës B12 dhe selenit, sardelet janë ndër rojet më të fuqishme të shëndetit. Nëse konsumohen rregullisht, ato mund të kontribuojnë në përmirësimin e të gjithë organizmit.

Një racion sardele prej rreth 75 gram përmban afërsisht:

 • 191 kalori
 • 22.7 gram proteina
 • 10.5 gram yndyrë
 • 8.2 mikrogramë të vitaminës B12
 • 48.5 mikrogramë selen
 • 250 njësi të vitaminës D
 • 451 miligramë fosfor
 • 351 miligramë kalcium
 • 4.8 miligramë niacinë
 • 2.7 miligramë hekur
 • 365 miligramë kalium
 • 35,9 miligramë magnez
 • 0.2 miligram bakër
 • 1.9 miligramë vitaminë E
 • 0.2 miligramë vitaminë B6
 • 1.2 miligramë zink

ATO JANË TË PASURA ME ACIDE YNDYRORE OMEGA 3

Sardelet janë një nga burimet më të mira natyrore të acideve yndyrore thelbësore omega-3 në botë. Ato përmbajnë gjithashtu EPA dhe DHA, dy lloje të acideve yndyrore thelbësore që trupi përdor për të zvogëluar inflamacionin, duke rezultuar në përmirësimin e shëndetit, funksionimin më të mirë të trurit dhe një rrezik më të ulët të sëmundjeve kronike.

Studimet tregojnë se konsumimi i ushqimeve të tilla si sardelet që janë të pasura me acide yndyrore omega-3 mund të ndihmojnë në trajtimin e çrregullimeve të humorit, siç janë depresioni dhe ankthi. Ato gjithashtu kanë një efekt të dobishëm në shëndetin e zemrës dhe janë provuar se ulin nivelet e kolesterolit dhe triglicerideve, shkruan KP.

RUAN SHËNDETIN E KOCKAVE

Për shkak të sasisë së madhe të kalciumit, sardelet mund t’ju ndihmojnë të ruani shëndetin e kockave.

RUAN SHËNDETIN E GJËNDRËS TIROIDE

Seleni dhe jodi janë në sinergji dhe janë përbërja themelore e sardeleve. Seleni është thelbësor për funksionimin e mirë të gjëndrës tiroide.

SIGURON SASI TË MJAFTUESHME TË VITAMINËS B12

Mungesa e vitaminës B12 mund të shkaktojë simptoma të tilla si dëmtimi nervor, funksioni mendor i dëmtuar, vështirësi në furnizimin e qelizave me oksigjen dhe lodhje kronike. Duke konsumuar rregullisht sardele, ju do të kompensoni mungesën e kësaj vitamine, e cila është thelbësore për funksionimin e duhur të të gjithë organizmit.