Numrat e vizitorëve në 100 muzetë dhe galeritë e artit në botë vitin e kaluar ranë me 77%.

Numrat e vizitorëve në 100 muzetë dhe galeritë e artit në botë vitin e kaluar ranë me 77%. Nga 230 milionë, që ishin në 2019, në vetëm 54 milionë pasi pandemia detyroi mbylljen në një shkallë të paparë.

Sipas sondazhit të kryer çdo vit nga Gazeta Art për më shumë se 20 vjet është normalisht optimist, duke theksuar se cilët muze kanë pasur vite të mira dhe cilat ishin ekspozitat më të njohura, qoftë në Londër, Nju Jork apo São Paulo.

Shifrat e vitit 2020, ishin kthjelluese, me muze dhe galeri të shkatërruara nga mbyllja me forcë, duke ulur numrin e vizitorëve dhe të ardhurat.

Louvre në Paris mbajti pozicionin e tij si muzeu më i vizituar në botë, kryesisht falë fundit të ekspozitës së tij Leonardo, e cila tërhoqi më shumë se 10,000 vizitorë në ditë para se të mbyllej në shkurt 2020.

Alison Cole, redaktori i Gazetës Art, tha se ia vlen të kujtohet se, në një vit normal më shumë se 9 milionë njerëz do të bënin jostle për të parë Mona Lizën në Louvre.

Muzeu Tate Modern në Londër, i cili organizoi ekspozita bashkë me Andy Warhol dhe Bruce Nauman, ishte i dyti në tabelën e popullaritetit me 1.4 milionë vizita, me 77% rënie.

Ai u mbyll për 173 ditë dhe humbi 56 milionë £ në të ardhura.

Ai e ngriti Muzeun Britanik në nivelin e muzeut më të vizituar në Mbretërinë e Bashkuar ose galerinë e artit, çka mund të shpjegohet nga Tate Modern që ka qëndruar i hapur për më shumë ditë në vit.

Muzeu Britanik, i cili ka mbajtur vendin e parë në Mbretërinë e Bashkuar për nëntë nga 10 vitet e fundit, ishte i katërti në listën globale. Ajo u mbyll për 208 ditë, afërsisht shtatë muaj. Numri i vizitorëve me 80% në 1.3 milionë.

Të tretët në tabelën e popullaritetit ishin Muzeumet e Vatikanit, me numrin e vizitorëve poshtë 81%-shit. E pesta ishte Reina Sofia në Madrid, e cila u mbyll vetëm për 80 ditë. Kjo krahasohet me 155 ditë për Galerinë Kombëtare në Londër, dhe 202 ditë për Muzeun Metropolitan të Artit në New York (i 8-ti).

Në sondazh, Muzeu aziatik më i vizituar ishte Muzeu i Artit Bashkëkohor të shekullit XXI, të Japonisë në Kanazawa (i 9-ti). I mbyllur vetëm për 66 ditë, por përsëri regjistroi një rënie prej 63% të numrit të vizitorëve.

Cole tha se ndikimi i pandemisë në muze ka qenë katastrofik dhe gjendja e përgjithshme shpirtërore ka mbetur e zymtë. “Ndërsa pritet rihapje më 17 maj në Mbretërinë e Bashkuar, kapaciteti i zvogëluar për shkak të masave të Covid-it, dhe mungesës së turistëve, do të thotë që shumica e muzeve të mëdha po shikojnë katër vjet derisa të kthehen në shëndetin para-pandemisë”.

Gazeta Art tha se kishte një total prej 41,000 ditësh mbyllje të detyruar për muzetë më të mirë në botë që barazohet me “112 vjet vizita të humbura dhe qindra miliona paund të ardhura të humbura”.

Në SHBA, fotografia ndryshon nga shteti në shtet, zbulon sondazhi. Mbylljet atje variojnë nga 75 ditë (Crystal Bridges Museum of American American Art, Arkansas) deri në 225 ditë (Smithsonian American Museum Museum, Washington DC).

Zelanda e Re, një nga historitë e suksesit në trajtimin e pandemisë, ka dalë relativisht mirë në sondazh, me muzetë të mbyllur për më pak kohë se mesatarja globale dhe, kur ata të rihapen, pak kufizime në kapacitet.

Më pak e prekura nga muzetë e saj kryesorë ishte Galeria e Arteve Christchurch Te Puna o Waiwhetū, e cila u mbyll për 54 ditë dhe regjistroi një rënie prej 28% të vizitorëve.

Muzetë e tjerë britanikë në studim përfshijnë V&A, 13-të më të popullarizuara me 215 ditë mbyllje dhe një rënie të vizitorëve me 78%; dhe Muzeu Kombëtar i Skocisë, i 40-ti në listë me 159 ditë mbyllje dhe një rënie prej 80% të vizitorëve.

Nuk është në listë Galeria Kombëtare e Portreteve në Londër, e cila, sipas autorëve të sondazhit, “zgjodhi kohën e përsosur për një mbyllje të planifikuar prej tre vjetësh”.