ERNESTO CARDENAL (1925 – 2020) – NICARAGUA

Psalmi 43
(fragment)

Popullin tënd fshirë e kanë nga hartat
Dhe më s’ ekziston në Gjeografi
Pa pasaportë bredhim nga vendi në vend
pa asnjë dokument identifikimi

Dhe ti më qenke ai farë zot i lavduar
Pse fsheh fytyrën tënde
dhe harron se po na ndjekin dhe se u rrezistojmë?
Zgjohu
dhe na ndihmo!
Jo neve, por veten tënde ta shpëtosh!

MË RUAJ, ZOT

Më ruaj, Zot
nga SS, NKVD, dhe Garda Kombëtare
Më shpëto nga këshillat e luftës
nga zemërimi i gjyqtarëve dhe rojeve të tyre
Ti je ai që shqipton gjykimin për fuqitë e mëdha
ti je gjykatësi që gjykon ministrat e drejtësisë
dhe Gjykatat Supreme të Drejtësisë
Më shpëto, o Zot, nga gjyqet e kurdisura!
Mbroni të internuarit dhe dëbuarit
të akuzuar padrejtësisht për spiunazh dhe sabotim
si dhe ata të dënuar me punë të detyruar
Fuqia e Zotit është më e tmerrshme
se e armëve bërthamore
Dhe kush ia hap gropën tjetrit, vetë do të bie në të
Dhe unë do t’ju lavdëroj se jeni të drejtë
Do t’iu madhëroj me psalme
dhe këngët që i këndoj

DËGJO DHE STËRDËGJO FJALËT E MIA

Dëgjo fjalët e mia, o Zot
Dëgjo britmat e mia
Dëgjo vajtimet e mia
Sepse nuk je një Zot që është mik i një diktatori
ju nuk jeni një përkrahës i politikës së tyre
ju nuk besoni në propagandën e tyre
as nuk keni ndonjë lidhje me hakmarrësit
Nuk ka ndershmëri në fjalimet e tyre të ëmbla
as në deklaratat e tyre për media
Ata nuk ndalen së foluri për paqen në fjalimet e tyre
dhe rrisin prodhimin e armëve
Ata hapin mitingje paqeje
ndërsa përgatitej fshehurazi për luftë
Gënjen jehonë nga radio stacionet e tyre tërë natën
Vizatimet e tavolinave të tyre janë plot me dokumente kriminale
dhe plane ogurzi
Por ti do të më shpëtosh nga synimet e tyre
Ata flasin gjuhën e mitralozëve të rëndë
Gjuhët e tyre shkëlqyese
me bajoneta…
Ndëshkoji ata, o Zot
pengoji në politikat e tyre
parandaloji në biznesin e tyre të dyshimtë
çaktivizo programet e tyre
në momentin kur sirenat tingëllojnë alarmin
ti do të jesh me mua
ti do të jesh streha ime në Ditën e Bombës
Ju bekoni të drejtët
të cilët nuk besojnë gënjeshtrat e reklamave të tyre
as në programet e tyre politike
Dashuria juaj i rrethon
si njësi të blinduara