Londër, 16 gusht – Një hulumtim i ri për një nga veprat më të famshme të Leonardo da Vincit ka zbuluar informacione të freskëta për një përbërje të braktisur, të fshehur nën pikturë.

Ekspertët kanë gjetur modele fillestare për “Engjëllin dhe foshnjën e Krishtit” nën sipërfaqen e “Virgjëreshës së Gurëve”.

Modelet janë dukshëm të ndryshme nga mënyra se si ato duken në pikturën përfundimtare, e cila qëndron në Galerinë Kombëtare, shkruan sot Koha Ditore.

Modelet e fshehura u zbuluan duke përdorur hartat makrofluoreshente me rreze X dhe imazhet infra të kuqe. Një zbulim i hershëm në 2005 nxori se poza e Virgjëreshës ishte ndryshuar, por kishte vetëm shenja të figurave të tjera.

Sipas shefit të konservimit të Galerisë Kombëtare, Larry Keith, zbulimet “japin një pasqyrë të re se si po mendonte Da Vinci”.

Hulumtimi i ri zbulon se “Engjëlli dhe Krishti i mitur” fillimisht ishin pozicionuar më lart në vizatim, me të parin që dilte jashtë dhe shikonte poshtë.

Nuk dihet pse Leonardo braktisi përbërjen e tij origjinale. Keith i tha BBC-së se ai përshtatet “në një rrëfim më të gjerë se si ne e kuptojmë atë si një artist i cili gjithnjë ndryshonte, rregullonte dhe rishikonte”.

Marika Spring, që udhëheq shkencën në Galeri, tha: “Për herë të parë (më 2005) figura e Virgjëreshës ishte shumë e qartë.

“Këtë herë ne mund të shohim një engjëll dhe një fëmijë të Krishtit që ne nuk mund ta shihnim më parë. Ne mund të shihnim disa rreshta, por nuk mund të shihnim se çfarë ishte”.

“Ne kishim një vetëdije për një pjesë të përbërjes dhe tani kemi një kuptim të madh të të gjithë marrëveshjes së grupit”, ka thënë Keith.

Leonardo u ngarkua të pikturojë Virgjëreshën e Rocks për të dekoruar një altar kryeprift në Milano më 1483. Titulli i tij i plotë është “Virgjëresha me foshnjën Shën Gjon Pagëzori” që adhuron “Fëmijën e Krishtit” të shoqëruar nga një engjëll. Një version tjetër i pikturës është në Louvre në Paris. Të dy versionet u bashkuan për një ekspozitë në 2011.

“Virgjëresha e Rocks” do të jetë në fokusin e një ekspozite “gjithëpërfshirëse” më vonë, këtë vit, e cila do të hetojë pikturën “dhe mendjen krijuese që e krijoi atë”.

“Leonardo: Përjetoni një kryevepër” do të hapet nga 9 nëntori dhe do të jetë në dispozicion të publikut deri më 12 janar në Galerinë Kombëtare, në Londrën qendrore/BBC.