Drejtuesit e Muzeut Metropolitan të Artit në Manhattan janë duke u përgatitur për një rënie ekonomike për shkak të pandemisë së koronavirusit, që mund të jetë më e rëndë sesa u parashikua fillimisht.

Përballja me një mungesë të mundshme për vitin e ardhshëm fiskal që mund të shkojë deri në 150 milionë dollarë – 50 për qind më shumë se ajo që ishte parashikuar në mars – bëri që muzeu të njoftojë për largime nga puna më shumë se 80 punonjës dhe ekzekutime të shkurtimeve të pagave për 20 për qind në një letër për stafin.

“Ani pse ne nuk jemi imunë nga ndikimi i kësaj pandemie, jemi një institucion i fortë dhe i qëndrueshëm dhe do të mbetemi të tillë”, ka thënë Daniel Weiss, president dhe shef ekzekutiv i muzeut, në një deklaratë, shkruan KOHA.

“Dy objektivat tona kryesore po vazhdojnë të bëjnë gjithçka që munden për të siguruar shëndetin dhe sigurinë e komunitetit tonë dhe për të mbrojtur gjendjen financiare të muzeut”.

Një zëdhënës i muzeut tha se do të arrijnë deri në një ulje prej 26 për qind të stafit në të gjitha shërbimet e vizitorëve dhe departamentet e shitjes me pakicë, për shkak të një rënie të pritshme të pjesëmarrjes për një periudhë të qëndrueshme kohore.

Anëtarët e stafit të ndikuar do të paguhen gjatë javës së parë të qershorit. Muzeu kishte planifikuar më parë të rihapej në korrik, por tani po shikon më larg në të ardhmen, pasi u detyrua ta anulojë festimin e 150-vjetorit të tij për këtë verë. Përballë perspektivës së errët të një rikuperimi të shpejtë nga pandemia, shumë muze tani po ndryshojnë ngjarjet në kalendarët e tyre për vjeshtën dhe po parashikojnë mbyllje më afatgjata.

Të martën, muzeu “Isabella Stewart Gardner Museum” në Boston anuloi të gjitha aktivitet deri në mes të shtatorit, për shkak të COVID-19. “Situata aktuale na ka detyruar të bëjmë një vështrim realist”, ka thënë drejtoresha e muzeut, Peggy Fogelman, në një komunikatë. “Ky ishte një vendim i dhimbshëm, por e dimë që është në interesin më të mirë dhe sigurinë e vizitorëve tanë”.