Arresti kardiak është një gjendje në të cilën zemra ndalon së rrahuri Kur kjo ndodh, organet kryesore nuk marrin më gjak të oksigjenuar, gjë që e vë jetën në rrezik të menjëhershëm.

Arresti kardiak është në thelb një mosfunksionim elektrik në zemër që shkakton rrahjen e parregullt të zemrës.

Përdorimi i tualetit

Shumica e njerëzve sforcohen gjatë lëvizjeve të zorrëve, gjë që shkakton stres në zemër. Te njerëzit, funksioni i zemrës së të cilëve është tashmë i dëmtuar, ky veprim i përditshëm mund të çojë në arrest të papritur kardiak.

Shkuarja në tualet mund të shkaktojë edhe të ashtuquajturin reaksion vasovagal, sepse gjatë kryerjes së nevojës së madhe krijohet presion në nervin vagus, i cili ndonjëherë mund të ngadalësojë rrahjet e zemrës.

Banja dhe dushi

Dushi në ujë shumë të ftohtë (temperatura e ujit nën 21°C) ose shumë e nxehtë (temperatura e ujit mbi 44°C) mund të ndikojë shpejt në zemër. Meqenëse temperatura e trupit ndryshon me shpejtësi në dush, kjo mund të çojë në tendosje në arteriet dhe kapilarët.

Simptomat për t’u kujdesur

Nëse keni nevojë për kujdes mjekësor për ndonjë arsye ndërsa jeni në banjë, është e rëndësishme të kërkoni ndihmë menjëherë, edhe pse kjo mund t’ju bëjë të mos ndiheni rehat. Ju duhet të telefononi menjëherë për ndihmë nëse përjetoni ndonjë nga simptomat e mëposhtme:

▪ dhimbje gjoksi
▪ gulçim i papritur
▪ marramendje
▪ të vjella
▪ gulçim
▪ të fikët