Diabeti i tipit 2 do të dukej i mirë sikur të mos ishte për kërcënimin e rritjes së niveleve të sheqerit në gjak.

Ai është një burim i rëndësishëm energjie dhe siguron lëndë ushqyese për trupin, por duke pasur shumë prej tij mund të shkaktojë dëme në enët që furnizojnë me gjak organet vitale, duke rritur kështu rrezikun e sëmundjes së zemrës dhe goditjes në tru.

Por, për njerëzit me diabet të tipit 2, lëngu i domates mund të ndihmojë në evitimin e problemeve të zemrës që shpesh e komplikojnë sëmundjen. Studiuesit kanë zbuluar se pirja e lëngut të domates për tre javë kishte një efekt hollues të gjakut te njerëzit me sëmundje, tha Diabetes in Control.

Faqja shëndetësore shtoi: “Lëngu zvogëloi grumbullimin e trombociteve – aftësinë e gjakut për tu mpiksur. Nëse vërtetohet nga studime më të mëdha, gjetja një ditë mund të ndihmojë gjithashtu individë me prirje të rritur për mpiksje siç janë duhanpirësit, tromboza e venave të thella në distanca të gjata”.

Studimet gjithashtu kanë zbuluar se çaji i zi zvogëlon ndjeshëm rritjen e niveleve të glukozës në gjak si te të rriturit e shëndetshëm ashtu edhe tek ata para-diabetik, në këtë rast pas konsumimit të një pije me sheqer.

Në të vërtetë, përbërësit kryesorë bioaktivë në çajin e zi janë polifenolët, për të cilat thuhet se promovojnë shëndetin dhe mbrojnë nga një sërë sëmundjesh. Një studim shqyrtoi vetitë e rritjes së insulinës në çaj dhe përbërësit e tij. Rezultatet treguan se çaji i zi rriti aktivitetin e insulinës më shumë se 15 herë.

Kur bëhet fjalë për pije që dëmtojnë sheqerin në gjak, lëngu i frutave është fajtori kryesor. Ai ka shumë kalori dhe sheqer dhe nuk ka fibra; ka aftësinë të shkaktojë një rritje të ndjeshme të niveleve të sheqerit në gjak.