I publikuar më 1987, ky album e bëri U2 një nga bendet më të mëdha botërore, falë himneve si “With Or Without You” dhe “Where The Streets Have No Name”

Tani, dëgjuesit e emisionit “Sounds of the 80s” në BBC Radio 2 e kanë zgjedhur si albumin më të mirë të dekadës me anë të një ankete duke shënuar Ditën Kombëtare të Albumit të shtunën.

“Brothers In Arms” nga Dire Straits ishte i dyti, pasuar nga albumi debutues eponim i bendit “The Stone Roses”, transmeton KOHA.

Të gjitha albumet, përpos njërit, janë nga këngëtarë, me përjashtim të albumit të këngëtares Kate Bush, “Hounds Of Love” – që është i 11-i në listë.

Albumi “Dare” nga pop bendi “The Human League”, që ka zënë vendin e gjashtë, paraqet kontribute të shquara nga këngëtarët Joanne Catherall dhe Susan Ann Sulley; përderisa albumet nga Madonna, Janet Jackson, Tracy Chapman dhe Grace Jones ndodhen më poshtë në listë.

“The Joshua Tree” për pak do të quhej “The Two Americas”. Më vonë, një mundësi tjetër ishte “Desert Songs”, para se bendi të vendoste për “The Joshua Tree” – një titull që në mënyrë të përkryer paraqiste tensionin sekular/të shenjtë të këngëve të U2-s dhe imazhet biblike.

I shkruar kundër sfondit të Luftës së Ftohtë, albumi pasqyroi dy anët e ëndrrës amerikan, me bendit irlandez i joshur nga magjepsja e tij, por e prapësuar nga ajo çka basisti Adam Clayton e quajti “zymtësi dhe lakmi” i periudhës Reagan.

“Dhe duket sikur në njëfarë mënyre jemi kthyer atje”, ka thënë kitaristi The Edge, pasi ka dëgjuar rezultatet e anketës së Radio 2. “Politikat ende janë shumë të polarizuara”.

Ai shtoi: “Kemi pasur privilegjin që kemi performuar “The Joshua Tree” nëpër gjithë botën gjatë viteve të kaluara dhe albumi ka bërë një rrethrrotullim të plotë.