Ata që e zgjedhin qytetin e gurtë nuk largohen pa parë kalanë e Argjirosë, por edhe muzetë e shumtë që ka ky qytet. Një prej më të preferuarave është Muzeu i Luftës së Ftohtë.

“Muzeu i Luftës së Ftohtë mbetet një ndër atraksionet turistike më të vizituara për vitin 2024 në qytetin e Gjirokastrës. Menjëherë pas kalasë së qytetit ambientet e këtij qyteti janë më të frekuentuarta me një numër prej 7 mijë vizitorësh.”

Turistët vlerësojnë historinë e qytetit ndërsa thonë se edhe Muzeu i Luftës së Ftohtë është interesant.

“Është hera e parë që jam në Shqipëri. Kam qenë edhe në Valbonë, Theth, Tiranë dhe Korçë. Tani kemi ndaluar në Gjirokastër. Kam vizituar muzetë. Është një qytet i vjetër mjaft interesant.”

“Është hera e parë që jam në Shqipëri. Jam nga Spanja. Muzeu është fantastik.”

“Është hera e parë që ndodhem këtu. Pashë pazarin, kalanë ndërsa janë shumë interesante edhe shtëpitë e vjetra.”

Këtë vit nuk është rritur vetem numri i vizitorëve, por është zgjeruar edhe harta e turistëve.

“Ka një shumëllojshmëri nga vizitorët që vijnë nga vend të ndryshme, sidomos spanjollët dhe italianët, por këtë vit kemi pasur edhe rritje të numrit nga vendet e tjera siç janë francezët, belgët dhe holandezët.”

Por çfarë i tërheq më shumë vizitorët në këtë muze.

“Duan të dinë më shumë për pjesën e historisë, si ka qenë ajo periudhë, çfarë ka ndodhur dhe iu intereson dhe pjesa e eurogjentitetit që ka ruajtur ky tunel nga vendet e tjera që kanë parë më përpara.”

Numri i turistëve pritet të jetë më i lartë edhe në muajt në vazhdim ndërsa muzetë në Gjirokastër vizitohen në çdo muaj të vitit.