Është e vështirë të besohet se shumë nga filmat e animuar që i duam aq shumë, u publikuan disa vite më parë.

Shrek, për shembull, është më shumë se 20 vjeç. Ndërkohë, Epoka e Akullnajave me ketrin e shqetësuar festoi njëzet vjetorin e saj në 2022 ( premiera botërore u zhvillua më 15 mars) dhe ne kënaqemi duke e parë tani po aq sa kënaqeshim duke e parë 20 vjet më parë.

Për të përkujtuar përvjetorin e 20 të një prej filmave tanë të preferuar të animuar, Bright Side ka bashkuar disa fakte rreth ”Epokës së Akullit”.

John Leguizamo, aktori që paraqet Sid, iu desh të kalonte shumë kohë për të gjetur një zë të përshtatshëm për personazhin e tij. Ai provoi dhjetëra zëra të ndryshëm, por asnjëri prej tyre nuk dukej mjaftueshëm i mirë.

Scrat, ketri është një kafshë imagjinare. Megjithatë, në vitin 2002, studiuesit zbuluan kafka të një kafshe në madhësinë e një syri, me dhëmbë qeni shumë të gjatë. Në përgjithësi, u vendos që ky të ishte një personazh i heshtur për efekt komik. Fillimisht, supozohej të kishte vetëm një skenë me këtë ketër me dhëmbë, por ky personazh i dashur aq shumë nga publiku sa krijuesit e filmit i dhanë më shumë skena.

Fillimisht, Sidi supozohej të ishte një mashtrues. Por roli i një artisti mashtrues, i cili fillimisht ishte menduar për Sid, ende u shfaq në ekskluzivitet.

Antropologët nga Muzeu Amerikan i Historisë Natyrore u konsultuan me kineastët. Shkencëtarët këmbëngulën se nuk duhet të kishte dinosaurë në  Epokën e Akullit, sepse ata do të ishin zhdukur prej kohësh 20,000 vjet më parë. Sidoqoftë, ato u shfaqën ende në filmin e tretë.

Filmi i parë është i vetmi që kishte njerëz.

Ice Age u bë filmi i tetë me fitimet më të larta në 2002.

Vazhdimi, i cili u publikua në vitin 2006, u bë edhe më i suksesshëm komercialisht. Ishte filmi i animuar me fitimet më të larta të vitit dhe ishte i treti midis të gjithë filmave të atij viti pas ” Kodi i Da Vinçit ” dhe ” Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest”.

Suksesi i filmit të parë e bëri Blue Sky Studios një studio të suksesshme animacioni.

Ekziston një  skenë në film ku një foshnjë sheh një UFO të ngrirë në një shpellë dhe ngre dorën për ta përshëndetur. Ky gjest është një përshëndetje ”Vulcan nga Star Trek: The Original Series”.

Përkundër faktit se krijuesit e filmit të animuar ishin shumë të vëmendshëm ndaj detajeve, ata ende përdorën kafshët si personazhet kryesore që jetonin në kohë dhe vende të ndryshme dhe nuk mund të udhëtonin së bashku.

Fillimisht Ice Age supozohej të ishte një film i animuar dramatik, jo komik, i vizatuar me dorë. Por kur iu dha Blue Sky Studio, u kthye në filmin e animuar kompjuterik që të gjithë e duam.