Në Australi, një muze ka zhvendosur veprat e Picasso-s në një banjë femrash, pas ankesës për diskriminim nga një vizitor mashkull, i cili nuk kishte qasje në një ekspozitë të mëparshme ku ato ishin shfaqur.

Dy piktura dhe një vizatim nga Pablo Picasso ishin fillimisht pjesë e instalacionit “Ladies Lounge” të artistes amerikane dhe kuratores së muzeut, Kirsha Kaechele, në Muzeun e Artit të Vjetër dhe të Ri (MONA) në Tasmani.

Kjo vepër arti eksperimentale ishte përshkruar nga muzeu si një “hapësirë ​​jashtëzakonisht luksoze” ku gratë mund të kënaqen me “thithjet dekadente, majat e bukura dhe kënaqësitë e tjera si zonja” të shërbyera nga një shërbëtor mashkull, ndërkohë që ato studiojnë artin në një dhomë të gjelbër të mbuluar me kadife.

Gjykata Civile dhe Administrative e Tasmanisë urdhëroi MONA-n të ndalonte refuzimin e hyrjes për “personat që nuk identifikohen si zonja”, pasi vendosi në prill se shfaqja shkelte Aktin Kundër Diskriminimit të Australisë të vitit 1998.

Kaechele argumentoi në gjykatë se ndalimi i hyrjes për burrat ishte një pjesë e qëllimshme e artit, duke u dhënë atyre një shije të diskriminimit dhe përjashtimit që shumë gra kanë përjetuar gjatë historisë.

Aktualisht, pjesët e Picasso-s janë shfaqur në një banjë të përmirësuar, të quajtur “Dhoma e Zonjave”, e vendosur brenda muzeut, njoftoi Kaechele në një e-mail.