Ekipi hulumtues i Universitetit Ben-Gurion (BGU) i udhëhequr nga profesoresha Iris Shai, ka publikuar një studim të rëndësishëm mbi efektet e kombinimit të një diete mesdhetare me pak karbohidrate me stërvitjen.

Për studimin e botuar në Journal of Hepatology, studiuesit kryen skanime MRI në trupin e 278 njerëzve obezë, duke studiuar rezervat e tyre të yndyrës, para, gjatë dhe pas një periudhe prove 18-mujore, për të analizuar efektet e zgjedhjeve të ndryshme diete në depozitimin e yndyrës në trupi.

Studimi tregoi se dieta mesdhetare me pak karbohidrate reduktoi sasinë e yndyrës rreth mëlçisë, zemrës dhe pankreasit më shumë ses a dietat me pak yndyrë me një numër të ngjashëm kalorish. Vihet re se një sasi e shtuar e yndyrës së mëlçisë lidhet me sindromën metabolike, diabetin e tipit 2 dhe sëmundjet koronare të zemrës. Megjithatë, mes dy dietave, humbja e peshës doli të ishte pothuajse e njëjtë. Ekipi zbuloi gjithashtu se ushtrimet me intensitet të moderuar reduktonin sasinë e yndyrës viscerale të ruajtur në stomak.

Studiuesit raportuan se një reduktim i konsiderueshëm prej 30% i yndyrës së mëlçisë i kombinuar me humbje të moderuar të peshës, është lëvizja kryesore për të reduktuar rreziqet që lidhen me obezitetin me kalimin e kohës. Së bashku me humbjen e moderuar të peshës së pjesëmarrësve në studim, dhjami rreth zemrës u ul me 11% dhe yndyra e brendshme me 25%, ndërsa yndyra e pankreasit dhe e muskujve u ulën përkatësisht me 1% dhe 2%.

“Ulja e yndyrës së mëlçisë është një parashikues më i mirë i shëndetit afatgjatë sesa yndyra viscerale, e cila më parë mendohej të ishte faktori kryesor. Gjetjet e studimit tonë japin një kontribut të rëndësishëm në kuptimin në rritje se, për shumë njerëz obezë, mëlçia e tepërt yndyrore nuk është thjesht një shenjë e rreziqeve shëndetësore të lidhura me obezitetin, si sëmundjet kardiovaskulare dhe diabeti. Është edhe shkaku i saj”, komenton Dr. Shai dhe përfundon:

Në fund të fundit, ushqimi i shëndetshëm i shoqëruar me humbje të qëndrueshme dhe të moderuar të peshës ka një efekt shumë më domethënës në nivelet e yndyrës së trupit të lidhur me diabetin dhe sëmundjet kardiovaskulare sesa mendohej më parë.