Një ekip studiuesish në Itali ka gjetur një lidhje të mundshme midis depresionit dhe ankthit për pacientët me IBD dhe pengesës vaskulare në mbylljen e pleksusit koroid të trurit. Në punimin e tyre të botuar në revistën Science, grupi përshkruan studimin e tyre për përgjigjen e boshtit zorrë-tru ndaj inflamacionit dhe lidhjen e tij me sëmundjet psikiatrike.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se shumë njerëz me sëmundje inflamatore të zorrëve (IBD) gjithashtu përjetojnë ankth dhe depresion. Ndërsa disa kanë sugjeruar se çrregullime të tilla janë një reagim i natyrshëm ndaj njerëzve që përjetojnë një sëmundje të pakëndshme, të tjerë kanë sugjeruar se mund të ketë një arsye më fizike.

Në këtë përpjekje të re, studiuesit shikuan se çfarë ndodh me pjesët e tjera të trupit kur lind inflamacioni në zorrë për shkak të IBD. Për të mësuar më shumë rreth tij, studiuesit studiuan modelet e minjve IBD.

Në studimin e minjve laboratorikë, studiuesit zbuluan se kur inflamacioni godet zorrën për shkak të IBD, trupi reagon në mënyra për të parandaluar përhapjen e inflamacionit në pjesë të tjera të trupit. Një përgjigje e tillë, zbuluan ata, ishte mbyllja e pengesës vaskulare në pleksusin koroid të trurit – një grup qelizash që prodhojnë lëng cerebrospinal për sistemin nervor qendror dhe gjithashtu shërbejnë si një pengesë që parandalon lëvizjen e materialit midis enëve të gjakut dhe cerebrospinalit.

Kjo, zbuluan ata, çoi në ndërprerje të komunikimit midis disa organeve në trup dhe për shkak të asaj pengese të mundshme të disa funksioneve të trurit.

Testimi i minjve me një pengesë vaskulare të mbyllur në pleksusin koroid tregoi një humbje të kujtesës afatshkurtër dhe sjellje të lidhur me ankthin.

Studiuesit sugjerojnë se studimi i tyre tregon se të paktën njëfarë depresioni dhe ankthi në pacientët me IBD mund të jetë për shkak të mbylljes së pleksusit koroid.

Ata gjithashtu sugjerojnë se rezultatet e tyre mund të çojnë në përpjekje të tjera kërkimore të përfshira në studimin e problemeve me sistemin nervor qendror.

Ata përfundojnë duke vënë në dukje se nëse studimi i mëtejshëm tregon se mbyllja e pleksusit koroid çon në sëmundje psikiatrike, mund të jetë e mundur të zhvillohen opsione terapeutike për të parandaluar një mbyllje të tillë, ndërkohë që ende parandalohet përhapja e inflamacionit nga zorrët në tru.