Limoni është një frut i pasur me veti të dobishme për organizmin, një agrum i freskët në kuzhinë dhe një aleat i çmuar natyror i bukurisë dhe shëndetit tonë, shkruan melarossa.it.

Disa studime amerikane kanë treguar se limoni, nëse merret rregullisht dhe në dozat e duhura, mund të kryejë një veprim parandalues kundër kancerit të zorrëve, stomakut dhe pankreasit.

Në tryezë është i domosdoshëm sepse është një burim i rëndësishëm i vitaminës C, e cila ndihmon në përthithjen e hekurit të pranishëm në ushqim. Limoni dhe mishi në veçanti shkojnë dorë për dore, sepse njëri e bën hekurin më të asimilueshëm se tjetri.

Limoni (Citrus limonum) është një bimë me gjelbërim të përhershëm e familjes Rutaceae.

Pema e limonit është një bimë me madhësi mesatare me gjethe shumëvjeçare, alternative dhe vezake.

Frutat kanë një lëkurë pak a shumë të rrudhur, të formuar nga një shtresë e jashtme e quajtur flavedo, e hollë dhe e verdhë në të cilën ndodhen gjëndrat plot me vaj esencial dhe një shtresë e brendshme e quajtur albedo, e bardhë dhe më e trashë, e hidhur.

Brenda, fruti ndahet në ”segmente”, nga tetë deri në dhjetë feta, të mbuluara me membrana të holla, që përmbajnë fara dhe fshikëza të shumta të pasura me lëng acidi dhe substanca të veçanta të rëndësishme në aktivitete të shumta metabolike të trupit të njeriut.

Limoni preferon klimat e ngrohta dhe jo shumë me erë.

Në raftet e marketeve si dhe në kuzhinë, tashmë është konsoliduar prania e një agrumi shumë të ngjashëm me limonin: lime.

Është një frut i jashtëzakonshëm me aromë të rafinuar dhe rendiment të shkëlqyer lëngu.

Tuli është shumë aromatik dhe shumë i thartë (përmban deri në 6% acid citrik) dhe, në krahasim me limonin, është më pak i ëmbël.

Vaji esencial përftohet nga lëvozhga e lime, e cila përdoret gjerësisht si nga industria ushqimore për prodhimin e pijeve joalkoolike, ashtu edhe nga industria e parfumeve dhe detergjenteve.