Për njerëzit që kanë frikë ose fobi, psikologët kanë një trajtim modern përveç psikoterapisë. Ata përdorin realitetin virtual për të ndihmuar njerëzit të luftojnë ankthin e tyre.

Nëse keni frikë nga turmat, do të vendoseni në një situatë virtuale ku do të rrethoheni nga njerëz, dhe kjo do t’ju ndihmojë të përballeni me frikën tuaj dhe t’i kapërceni ato.

Frika ndihmon të humbni peshë.

8 arsyet pse një dozë frike mund të jetë vërtet e mirë për ne

Përjetimi i një frike djeg më shumë kalori se sa kur nuk keni frikë nga asgjë. Ndërsa pulsi ynë fiton shpejtësi, trupi përjeton një rrjedhje adrenaline. Metabolizmi ynë përshpejtohet dhe sheqeri e yndyrnat digjen gjatë procesit.

Frika forcon sistemin tuaj imunitar.

8 arsyet pse një dozë frike mund të jetë vërtet e mirë për ne

Disa studime të kryera nga Universiteti Coventry në Mbretërinë e Bashkuar treguan se një ndjenjë frike bëri që qelizat e bardha të gjakut të pjesëmarrësve të aktivizohen. Këto janë lloji i qelizave që ju ndihmojnë të luftoni sëmundjet dhe të riparoni trupin tuaj. Sa më shumë qeliza të bardha të gjakut, aq më i fortë është sistemi juaj imunitar.

Frika jep një ndjenjë fuqizimi dhe motivimi të fortë.

8 arsyet pse një dozë frike mund të jetë vërtet e mirë për ne

Adrenalina jo vetëm çlirohet kur ndiheni të frikësuar, por edhe kimikate të tjera, të tilla si serotonina. Ndihmon trurin që të punojë në mënyrë më efikase, kështu që frika në të vërtetë është energji.

Frika ju afron më shumë me njerëzit e tjerë.

8 arsyet pse një dozë frike mund të jetë vërtet e mirë për ne

Kur ndiheni të frikësuar, oksitocina lirohet, një hormon që ndihmon të ndërtoni marrëdhënie me ata që ju rrethojnë. Një shembull i përsosur i kësaj është kur njerëzit grumbullohen së bashku në divan ndërsa shikojnë një film të frikshëm.

Ju bën më të përqendruar.

8 arsyet pse një dozë frike mund të jetë vërtet e mirë për ne

Nëse ndiheni pak të shqetësuar ose të shqetësuar për këtë, së bashku me adrenalinën, e cila na mban të stresuar, lirohet një tjetër hormon i njohur si norepinefrinë, duke ju mbajtur të përqendruar në vend që të krijoni panik.

Frika ndihmon të dilni më shpejt nga telashet.

8 arsyet pse një dozë frike mund të jetë vërtet e mirë për ne

Kur kalojmë nëpër një rrugë të pandriçuar natën ose dëgjojmë hapa prapa nesh, nuk kalojmë shumë kohë duke menduar për veprimet tona të ardhshme: ne fillojmë të ecim më shpejt dhe të përpiqemi të arrijmë më shpejt në destinacionin tonë të sigurt. Frika e detyron trurin të reagojë menjëherë dhe të gjejë një zgjidhje në vend që të kalojë kohë duke hyrë në një analizë të hollësishme të një situate.

Frika ndihmon të bëni një ndryshim pozitiv.

8 arsyet pse një dozë frike mund të jetë vërtet e mirë për ne

Kur mjekët shprehen se kemi nivele të larta sheqeri dhe rrezikojmë të marrim diabet, ne fillojmë të përjetojmë frikë. Kjo sepse tashmë mund të jemi të vetëdijshëm për dëmin e rëndë që mund të shkaktojë diabeti. Pra, për shkak të kësaj, ne fillojmë të ndjekim urdhërat e mjekut duke konsumuar më pak sheqer dhe duke ndjekur rreptësisht një dietë, duke u larguar nga ajo zonë e rrezikshme.

Frika ndihmon të mbivlerësojmë.

8 arsyet pse një dozë frike mund të jetë vërtet e mirë për ne

Ekziston një gjendje psikologjike e njohur si sindroma Cronos, e cila ndodh kur njerëzit kanë frikë se do të zëvendësohen nga dikush tjetër në ndonjë sferë të jetës së tyre, pavarësisht nëse kjo lidhet me punën, një marrëdhënie apo familje. Psikologët pohojnë se në doza të moderuara, kjo frikë mund të na ndihmojë të përparojmë në jetën tonë, dhe pa një frikë të tillë, shumë prej nesh do të ndienin një rënie në jetën tonë private ose profesionale.